سیر تا پیاز مدارس تیزهوشان

سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان یا (سمپاد)، یکی از معاونتهای مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان است. پیش از این، سازمان جداگانه سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان نام داشت. این معاونت نهادی است که بر امور تحصیلی دانشآموزان مستعد و با بهره هوشی بالا نظارت میکند. این سازمان را به اختصار سمپاد هم میگویند. اما در زبان عمومی و بین دانش آموزان به مؤسسه تیزهوشان معروف است. این سازمان دارای مدرسه های راهنمائی، دبیرستان و پیش دانشگاهی دخترانه و پسرانه در شهرهای پرجمعیت تر است. سمپاد دانشآموزان خود را در دو مقطع راهنمائی و دبیرستان از طریق آزمونهای سراسری که عمدتاً مبتنی بر ارزیابی هوش، دانش ریاضیات و علوم است انتخاب میکند. گزینش در مدارس سمپاد بر اساس آزمون و در دو مقطع راهنمایی و دبیرستان از طریق سامانه www.azmoon.medu.ir برگزار میشود.
شرایط ثبت نام مدارس تیزهوشان
شرایط گزینش و ثبت نام دانش آموزان در مدارس تیزهوشان به صورت آزمون در دو مقطع متوسته اول و متوسطه دوم می باشد که عمدتا مسائل هوش ، توانایی در زمینه علوم و ریاضیات را بررسی و ارزیابی میکند. ساعات درسی در مدارس تیزهوشان مانند سایر مدارس 30 ساعت می باشد اما در هرهفته با رعایت قوانین میتوانند تا 6 ساعت نیز به آن اضافه کنند .
ثبت نام آزمون تیزهوشان همه ساله به منظور شناخت دانش آموزان مستعد برگزار می شود .ثبت نام در مدارس تیزهوشان مستلزم شرکت در آزمون ورودی مدارس تیزهوشان می باشد. دانش آموزانی که قصد ورود به مدارس تیزهوشان را دارند می بایست ابتدا شرایط ثبت نام در آزمون تیزهوشان را داشته باشند تا بتوانند در آزمون شرکت کنند.
شرایط شرکت در آزمون تیزهوشان نهم به دهم : کسب معدل بالای ۱۹ در پایه هشتم می باشد .ثبت نام آزمون تیزهوشان ششم به هفتم از سایت azmoon.medu.ir صورت می گیرد.
شرایط ثبت نام تیزهوشان ششم ابتدایی برای دانش آموزان ششم کسب نمره ی خیلی خوب در کلیه دروس و یا یک درس نمره ی خوب و بقیه دروس خیلی خوب در امتحانات نوبت دوم پایه پنجم . ثبت نام آزمون تیزهوشان ششم به هفتم از سایت hoosh.medu.ir صورت می گیرد.
تاریخچه مدارس تیزهوشان
در سال ۱۳۵۵ سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان توسط دکتر ایرج برومند و با همکاری کارشناسان آموزشی آمریکایی پایهگذاری شد.
از انقلاب ۱۳۵۷ تا سال ۱۳۶۶ دو مرکز دخترانه (فرزانگان) و پسرانه (علامه حلّی) به همراه دفتر کودکان استثنایی فعّال بودند، امّا هر لحظه امکان تعطیل شدن این مراکز وجود داشت. آموزگاران این دو مرکز اغلب دانشآموزان همین مراکز در دوران قبل از انقلاب ۱۳۵۷ بودند.
در سال ۱۳۶۶ اساسنامه سمپاد توسط میر حسین موسوی نخست وزیر وقت تصویب شد و این سازمان تحت نام سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان (سمپاد) با ۲ مرکز و ۸۰۲ دانش آموز به آموزش و پرورش پیوست؛ و جایگاهی مستحکمتر یافت. مدرسه پسرانه تهران به نام علّامه حلّی و مدرسه دختران تهران به نام فرزانگان نامیده شد.
در سال ۱۳۶۷، جواد اژهای ریاست هیئت امنای سازمان را برعهده گرفت. در طول ۲۱ سال، این سازمان مدارس زیر مجموعهٔ خود را در استانهای مختلف گسترش داد.
دانشآموختگان سمپاد عمدتاً در دانشگاهها قبول میشوند. بخش مهمی از این دانش آموزان در دانشگاههای واقع در تهران و در رشته های مهندسی پذیرفته میشوند. سمپاد تا چند سال پیش صرفاً در رشتههای ریاضی-فیزیک و تجربی آموزش میداد اما اخیراً رشته های دیگر را هم در حجمی محدود دایر کردهاست.
در اسفندماه ۱۳۷۹، با تصویب «قانون تجمیع» از سوی شورای عالی اداری، اختیار مدارس تحت پوشش سازمان تا حد زیادی خصوصاً در شهرستانها به سازمان آموزش و پرورش استان واگذار شد. اکنون، رئیس سازمان، براساس اجازهنامه ای از سوی وزیر آموزش و پرورش تنها بر مدارس تهران اعمال مدیریت میکند.
در سال تحصیلی ۱۳۸۳–۸۴، تعداد ۹۹ مرکز راهنمایی و ۹۸ دبیرستان تحت پوشش سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان بودند.
در سال ۱۳۸۷ جواد اژهای برکنار شد. در جریان آزمون مشکوک سال ۱۳۸۷ که سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان پس از اعلام نتایج، دو سؤال غلط گزارش شده را حذف کرد و این باعث رد شدن بعضی از قبول شدگان شد که اعتراضات زیادی را در پی داشت. در نهایت ر. گ، طراح آزمون استعفاء میدهد و هجمه عجیبی در سایتها و رسانهها علیه مسئولین سازمان و بخصوص جواد اژهای شد. به عقیده عدهای این فضای رسانهای، سناریویی از پیش برنامهریزی شده بود تا باعث استعفای اجباری جواد اژهای شود و این سناریو در جهت تضعیف مراکز استعدادهای درخشان چیده شده بود.
بعد از آن محمد اعتمادی، عضو سابق هیئت امناء و رئیس اسبق دانشگاه صنعتی شریف، ریاست سمپاد را عهدهدار شد. اما بعد از یک سال استعفاء داد و سازمان مدتی را بدون مدیر سپری کرد. سرانجام در ۲۱ دی ماه سال ۱۳۸۸، با حکم حمیدرضا حاجی بابایی، وزیر آموزش پرورش، محمدعلی غفاری به ریاست سمپاد انتخاب شد.
در جلسه ۲۳ دی ۱۳۸۹ هیئت امنای سمپاد که به ریاست وقت، دکتر حاجی بابایی، برگزار شد مصوبهای دارای ۱۲ بند به تصویب رسید؛ که مهمترین آن، شماره ۴ و ۵ آن جلسه بود. یعنی «واگذاری مسؤولیت برگزاری آزمونهای ورودی مدارس استعدادهای درخشان به استان ها». یک هفته بعد، در تاریخ ۲۷/۱۰/۸۹، هیئت امنای سمپاد توسط شورای عالی اداری به ریاست رئیسجمهور وقت، دکتر احمدینژاد، ملغی گردید و شورای مشترک سیاستگذاری با دانش پژوهان جوان جایگزین شد.
در فروردین ۱۳۹۰ مهری سویزی به ریاست مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان منصوب شد.[در دوره ریاست او گسترش مدارس سمپاد رشد فزایندهای یافت به طوری که تعداد این مدارس که در مهرماه ۸۹، ۳۵۸ مدرسه و در مهرماه ۹۰، ۴۳۹ مدرسه بود، در مهرماه ۹۱ به ۵۳۸ و در مهرماه ۹۲ تعداد مدارس استعدادهای درخشان به ۶۶۰ مدرسه افزایش یافت. آمار دانش آموزان سمپاد که در مهرماه ۸۸، ۶۰ هزار و ۲۰۰ نفر بوده که تا مهرماه ۹۱، به ۱۰۶ هزار و ۳۴۵ نفرو در مهرماه ۹۲ به ۱۵۰ هزار نفر رسید.
آزمون ورودی سال ۱۳۹۰ سمپاد و آزمون ورودی مدارس نمونه دولتی ادغام شد و به این ترتیب، سوالات هوش از این سنجش دانشآموزان استعدادهای درخشان حذف شد. همچنین از آن سال ظرفیت کلاسهای این مدارس به ۳۰ نفر افزایش یافت و به همین دلیل در سال ۱۳۹۱ آزمون تکمیل ظرفیت برای پایه دوم متوسطه برگزار شد.
در سال ۱۳۹۲ طبق نظام جدید اداره آموزش و پرورش ایران (۶ سال ابتدایی و ۶ سال دبیرستان) نام مدارس راهنمایی علامه حلّی به دبیرستان دوره اول علامه حلی تغییر کرد. همچنین، دبیرستان علامه حلی به دبیرستان دوره دوم علامه حلی تغییر نام داد.
تغییرات مدارس سمپاد
در ۱۶ بهمن سال ۱۳۹۶، اعلام شد که آزمون دوره اول (ورود دانش آموزان دوره دبستان به متوسطه دوره اول) حذف شده و مدارس سمپاد دیگر دانش آموزان سال هفتم را پذیرش نخواهند کرد. این اقدام به گفته وزیر وقت آموزش و پرورش، سید محمد بطحایی به دلیل کاهش اضطراب دانشآموزان دوره ابتدایی و همزمان با انجام اقدامی مشابه برای مدارس نمونه دولتی انجام شد. یک روز بعد و در ۱۷ بهمن، اعلام شد که این اقدام فقط برای دوره متوسطه اول بوده و آزمون ورود دانش آموزان پایه نهم به دهم (متوسطه اول به متوسطه دوم) همچنان برقرار است.
پس از انجام این اقدامات، انتقاداتی به وزارت آموزش و پرورش به این جهت وارد شد. یکی از دلایل منتقدان به حذف این مدارس، بخشی از سخنرانی سید علی خامنهای در خصوص مدارس سمپاد بود.از دیگر دلایل منتقدان، حذف عدالت آموزشی و برتری یافتن مدارس غیرانتفاعی بر مدارس دولتی بود که به دلیل شهریههای بالای این مدارس انجام شد.
از سوی دیگر، موافقان این اقدام دلایل خود را در حمایت از حذف مدارس سمپاد، از بین بردن فشار درسی روی دانش آموزان اعلام کردند که ادعا میشود در برخی از مدارس سمپاد وجود دارد. از طرف دیگر، موافقان این طرح معتقدند که انجام آن باعث برقراری عدالت آموزشی در سیستم آموزشی ایران میشود.
ورود شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع مدارس سمپاد : پس از گذشت حدود یک ماه از اعلام شدن خبر حذف مدارس سمپاد و دیگر مدارس خاص، در ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ محمدرضا مخبر، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، اعلام کرد که به دلیل دغدغه خانوادههای دانشآموزان سمپاد،این شورا در خصوص مدارس مذکور تصمیمگیری خواهد کرد و تا زمان اتمام تصمیمگیری، هیچ اقدامی در خصوص این مجموعه انجام نخواهد شد. همچنین مقرر شد هر تصمیم گرفته شده در شورا در خصوص این مدارس، اجرا شود.
بازگشت آزمون تیزهوشان : در یکم خرداد ۱۳۹۷، پس از مدتها بحث بر سر مدارس سمپاد، قرار شد این مدارس باقی بمانند، اما آزمون ورودی آنها تغییر کرده و به «سنجش هوش» تبدیل شود. به گفته بطحایی، بر اساس این سنجش «افرادی که از حد قابل قبولی از استعداد برخوردارند برای پایه هفتم مدارس سمپاد دعوت میشوند.» وی همچنین گفت که در این شیوه، سنجش متکی به هوش و استعداد دانشآموزان خواهد بود، که شیوههای این نوع سنجش در دست طراحی است. دلیل گذاشته شدن این آزمون به گفته بطحایی، نگرانیهایی بود که در مورد ضایع شدن حق دیگر دانشآموزان باهوش وجود داشت.
مدرسه های سرشناس تیزهوشان :
- دبیرستان شهید مدنی
- دبیرستان علامه حلی ۱ تهران
- دبیرستان فرزانگان تبریز
- دبیرستان فرزانگان تهران
- مرکز آموزشی شهید اژهای
- مرکز آموزشی شهید سلطانی کرج
- مرکز آموزشی شهید هاشمی نژاد یک مشهد
منبع : سایت ویکی پدیا
مطالب مفید :